Hogyan tudnak segíteni felhasználóink a járvány idején fokozottabb használatnak kitett csatornadugulások, visszaáramlások elkerülésének érdekében?

Napjaink veszélyhelyzetében többen és többet vagyunk otthonainkban – dolgozunk, vigyázunk a kisebb – vagy tanulunk a nagyobb gyermekeinkkel –, így fokozottabb mértékű a csatornák használtsága is. Ez a megváltozott élethelyzet sok szempontból felelősebb felhasználói magatartást igényel, többek között a szennyvízhasználat tekintetében is. Ugyanis egy nagyobb dugulás nem „csak” plusz munkát jelent a szennyvíztisztító telepen dolgozó munkatársaknak, de rosszabb esetben – fizikai valójában – a háztartásokban is megjelenhet a probléma: először csak a WC-t nem lehet lehúzni, aztán ha ez fokozódik, elindulhat visszafelé annak tartalma is. Ezért fontos tudniuk: a felhasználók saját érdeke is az, hogy betartsák az alapvető csatornahasználati illemszabályokat!

Melyek azok a szabályok, amelyeket ha nem tartanak be, problémákat, dugulásokat, szennyvíz visszaáramlásokat eredményezhetnek? Miket nem lehet a lefolyóba dobálni?

  • Elsősorban nedves törlőkendőket, pelenkákat, mivel szálas, műanyag eredetűek, sokáig nem bomlanak le, s az átemelőkben lévő szivattyúkat eltömítik, leégetik – ezek a nedves törlőkendők okozzák a dugulások 70-75%-át!
  • Nem lehet a lefolyóba dobálni konyhai maradékokat,
  • egészségügyi betétet, tampont,
  • ruhákat, műanyag használati tárgyakat,
  • gyógyszereket, gyógyszeripari készítményeket,
  • használt olajat, vegyi anyagokat,
  • robbanásveszélyes folyadékokat.

Az ezen problémák miatt kialakuló dugulások, szivattyújavítások – és leégések forintban kifejezve éves szinten közel 100 MFt-os károkat jelentenek a társaságnak. Mindezt érzékelve, a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. a tavalyi év során egy energiahatékonysági pályázatnak köszönhetően – 50%-os önerővel – 60 db. intelligens szivattyút vásárolt. Ezek a szivattyúk jóval drágábbak a hagyományos eszközöknél, viszont annyival „okosabbak” is. Figyelik az összes műszaki paramétert és ez alapján optimális üzemállapot és optimális energiafelhasználást állítanak be. Továbbá van olyan funkciójuk, hogy dugulás esetén a forgásirány megváltoztatásával megpróbálják a dugulást megszűntetni, ezt követően indítják újra a szivattyút. Ezt a folyamatot 3- szor ismétlik egymás után. Ha nem sikerül a dugulást elhárítaniuk, vészjelzést küldenek a felügyeleti rendszernek. Az első ilyen intelligens szivattyú üzembe helyezése Nyíregyházán, a Legyező utcai átemelőben valósult meg március 19-én. https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/elbannak-a-suru-szennyel-3779304/
A végleges megoldást azonban nem ezek a drága – ugyanakkor intelligens – eszközök jelentik, hiszen a társaság szolgáltatási területén lévő 1343 db. szennyvízátemelőből mindösszesen 400 átemelőbe tudnának ilyen szivattyúkat elhelyezni, ha meg is tudnák ezeket vásárolni. A tökéletes megoldás az „intelligens felhasználói magatartás” lehetne, ha fogyasztóink, ügyfeleink a csatornahálózat, és saját életterük védelme érdekében is odafigyelnének, mi kerül a lefolyókba. Tudatos odafigyeléssel, viselkedéssel ugyanis nemcsak a helyi dugulásokat lehet megelőzni, hanem a csatornahálózat állapotáért, a szennyvíztisztító telepek megfelelő működéséért is sokat lehet tenni.

Képek: