Közlemény - Föld Napja 04.22

Budapest, 2020.04.22. –A Föld Napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására. Azonban az idén ez a világnap is más megvilágításba kerül, hiszen olyan helyzetben talál Bennünket, amelyre nem is számítottunk!

Az 1970-ben, Amerikában indult mozgalom hamar világméretűvé nőtt. Magyarországonelőször1990-ben tartották meg ezt a világnapot, amelynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön a Föld megóvása. Azóta minden évben fontosabbnál fontosabb üzeneteket hordoz, de talán sosem volt ilyen aktuális az időzítése, mintamennyire időszerű a jelenpillanatban.
Ahogyan azt már a Víz Világnapja alkalmából is kifejtette a Magyar Víziközmű Szövetség: a természet folyamatosan küldi a vészjelzéseket:árvizek, aszályok, extrém időjárási körülmények formájában. Vajon mi kell még az embereknek? Minek kell még történnie, hogy észrevegyük azt, ami már régóta nyilvánvaló! Össze kell fognunk ahhoz, hogy közösen megmenthessük a Földet!
A világban jelenleg is zajló koronavírus járvány is pontosan megmutatja azt, hogy figyelnünk és vigyáznunk kell! Magunkra, egymásra, a Földre és a vízkészletünkre is!

Az idei, 50. Föld Napja kezdeményezés egyik kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése is. Az emberiség túlterjeszkedése rendkívüli módon megterheli a világot,túlságosan sokat fogyasztunk és túlságosan sok területet foglalunk el évről évre, derül ki a WWF jelentéséből. Figyelnünk kell!Arra, hogy milyen jelekkel hívja fel a figyelmünket a természet;arra, hogy milyen új impulzusokkal találkozunk nap, mint nap az életünk során. Aztán pedig lépnünk kell,cselekednünk!

És hogy mindezt hogyan? Egyszerűen: tudatosan kell élni és viselkedni; zöldítsük a környezetünket; komposztáljunk; közlekedjünk okosan; éljünk egyszer használatos műanyagok nélkül ... és még sorolhatnánk! Hazánkban a csapvíz kiváló minőségű és a háztartásokközel100%-ában rendelkezésre áll! Kezdjük tehát ezzel! Ne cipeljünk haza feleslegesen műanyag palackokban -zsugorfóliázva ivóvizet, hanem nyissuk meg a csapot és fogyasszuk bátran az onnan kifolyó –legszigorúbban ellenőrzött élelmiszert –a csapvizet! Láthatják, nem kellenek óriás lépések. Sok pici apró lépés is sokat tud adni és sokat tud hozzátenni a közös, nagy lépéshez! Csak el kell indulni az úton!!!

A Föld Napján gondoljunk tehátezekre a fontos információkra, álljunk meg egy pillanatra és holnaptól próbáljunk meg tényleg tudatosabban, zöldebben és okosabban élni. Magunk miatt, a környezetünk miatt, a jövőnk miatt!

És amire a MaVíz szeretné felhívni a figyelmet ezen a napon, az természetesen a vízhez kapcsolódik: bánjunk úgy a vízzel, hogy az a következő generációk számára is elérhető „kincs” legyen és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy gyermekeink, unokáink számára is olyan vízkészlet legyen elérhető, ami a mai nap nekünk még a rendelkezésünkre áll.Legyünk tudatosak –ebből a szempontból is! Óvjuk, védjük azt a kincset, amit „unokáinktól kaptunk kölcsön”!

Bővebb információ: Kreitner Krisztina kreitner [dot] krisztinaatmaviz [dot] org+36 30277 48 86