Információk a vízről

Honnan származik?

Az ivóvíz az egyik leggyakrabban ellenőrzött élelmiszer. A nap minden órájában rendelkezésünkre áll. Üdítő, frissítő hatását semmi nem pótolhatja. A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. működési területén az ivóvíz forrása felszín alatti rétegvíz, ami bár külső szennyeződésektől mentes, eredeti állapotában mégsem vezethető közvetlenül az ivóvízhálózatba.

Kell-e tisztítani?

A mélyfúrású kutakból búvárszivattyúval kitermelt ivóvizet a határérték fölötti vas- és a mangántartalma miatt a felhasználás előtt tisztítani kell. A víztisztítási technológia többnyire a vas- és mangántalanítást, valamint a fertőtlenítést foglalja magában. A határérték feletti vas- és mangántartalom nem káros az egészségre, de nehezíti a felhasználást, mert sárgás elszíneződést, a vízvezeték falán lerakódásokat és egyéb másodlagos szennyeződést okozhat. Továbbá, az Európai Uniós vízminőségi paraméterek szigorodása miatt a geológiai eredetű, de határérték feletti arzén és ammónium tartalommal is foglalkozni kell.

Hogyan jut el a fogyasztókhoz?

Az ivóvíz a csővezetékekben nagyon hosszú utat tesz meg addig, amíg a kitermelés helyszínétől eljut a fogyasztókhoz. Különösen igaz ez Nyíregyházára, ahol a Kótajban, Nyírtelken vagy Paszabon kitermelt és távvezetékeken továbbított vizet fogyasztjuk. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk bármilyen, víz útján terjedő járvány kialakulását, a vizet fertőtleníteni kell. A fertőtlenítés többnyire klórgázzal történik. A klórozás egy olyan szükséges technológiai lépés, amit nem szabad kihagynunk, mert a hálózati hőmérsékleti, áramlási és nyomásviszonyok között a fertőtlenítés hiányában elszaporodhatnának megbetegedést okozó baktériumok is. A hálózaton kimutatható aktív klórtartalom értékét ugyanakkor igyekszünk azon a minimális szinten tartani, ami még elegendő a kifogástalan mikrobiológiai állapot fenntartásához.